Raudselt ja teraselt

BLRT Grupp ehitab maailma esimese avamere kalakasvatuspargase ainulaadse söödasüsteemiga

BLRT Grupi tütarettevõte Marketex Marine ehitab oma kauaaegsele partnerile, vesiviljelussektori maailma turuliidrile Norra firmale AKVA Group ASA unikaalset kalakasvatuspargast, mis kaalub üle 700 tonni.

64 meetri pikkusel, 13 meetri laiusel ja 800-tonnise kandevõimega pargasel ehk kalafarmil saab olema täiesti uus, varasemast erinev söödasüsteem.

„Standardsete kalapargaste söötmisseade jagab kaladele sööta veepinnal. Loodaval pargasel juhitakse sööt kalasumpadesse vee alt, mis on ainulaadne ning praegu veel salastatud tehnoloogia. Lisaks säilib uuel veeseadmel võimalus sööta kalu veepinnalt. Nii saab tellija valida, millist süsteemi kalade tõhusamaks söötmiseks kasutada,“ selgitab Marketex Marine juhatuse esimees Dmitri Gornostajev.

Pargase võtmevalmis ehitus on juba käima lükatud, algust on tehtud nelja esimese plokiga. Uuenduslik kalafarm mahutab 4-6 inimest, kelle tööks ja olmeks tagatakse kõik vajalik, sealhulgas väike spordisaal.

Pargas veetakse avamerele, seepärast varustatakse ta õõtsumisvastase süsteemiga. Suurem vastupidavuse klass võimaldab tal taluda kuni 7,5 meetri kõrguseid laineid. Uus kalakasvatuspargas antakse kliendile üle 2020. aasta suvel.

Viimase viieteistkümne aasta jooksul on Marketex Marine vesiviljelustööstusele ehitanud enam kui 350 pargast, mis töötavad edukalt paljudes riikides üle kogu maailma: Jaapanist Tšiilini ja Norrast Kreekani. Marketex Marin pakub väikelaevaehituse ja kalakasvatuse turul võtmevalmis lahendusi – pargase projekteerimisest valmistoote üleandmiseni kliendile. Ettevõte on teraspargaste ehitusturu liider.

Üksikasjalikumalt Ok