Raudselt ja teraselt

16.09.2015

Uus Kalaranna tänav – üks samm lähemale noobli sadamalinnaku arengule

14. septembril sai Tallinn ühe tänava võrra rikkamaks. Keskpäeval avati liikluseks Põhja puiestee ja Tööstuse tänava vahel kulgev uhiuus 1,75 km pikkune Kalaranna tänav, mille rajamise üheks kaasfinantseerijaks on BLRT Grupp AS.

BLRT Grupi kinnisvara arendusdirektori Ivar Piirsalu sõnul on Noblessneri sadamalinnak kiiresti arenev koht. „Kalaranna tänav annab linnaosale lisaväärtuse ja tagab mugava ligipääsu mereni. Noblessner areneb kohaks, kus külastajad ja tulevased elanikud saavad nautida kordumatut linnaruumi ja eriilmelisi kultuurisündmusi.  BLRT Grupil kui selle projekti kaasrahastajal on hea meel selle üle, et on panustanud ja panustab ka edaspidi kohaliku kogukonna arengusse,“ selgitab ta.

Kalaranna tänav on rajatud kaherajalise ja kahesuunalise 7,5 m laiuse kattega sõiduteena. Tänava maapoolsele küljele on endise kultuurikilomeetri asemel rajatud uus 4 m laiune kergliiklustee. Merepoolsel küljel on kahe meetri laiune kõnnitee.

Ehitustööde käigus rekonstrueeriti muinsuskaitse objektina registreeritud olemasolev endine raudteeviadukt, mille alune ühendustee tagab juurdepääsu Tööstuse tänavalt Noblessneri kvartalisse. Lisaks tee-ehituslikele töödele rajati LED–tehnoloogial põhineva tänavavalgustus, veetorustik, reoveekanalisatsioon, sooja- ja gaasitorustik ning rekonstrueeriti sidekanalisatsioon.

Ehitustööde finantseerimisel  osalesid naaberpiirkonna arendajatena BLRT Grupp AS ja Riigi Kinnisvara AS, tehnovõrkude ehitustöid teostasid võrguvaldajad AS Gaasivõrgud, Elektrilevi OÜ ning Tallinna Küte AS. Kalaranna tänava rekonstrueerimise tööprojekti koostas SWECO Projekt AS, tee ehitusega tegeles AS Teede REV-2.

Kalaranna tänava ehitus on vaid murdosa suuremast Noblessneri elamukvartali projektist, mida arendab koostöös partneritega BLRT Grupp. Arendustegevuse tulemusena saab väärtustatud sadamalinnaku unikaalne mereäärne ja miljööväärtuslik asukoht, inimkeskne avalik ruum ning seal toimuvad üritused. BLRT muudab väärika ajalooga laevatehase territooriumi noobliks sadamalinnakuks, kus ajalooliste hoonete, moodsa arhitektuuri ja jahisadama vahel jääb alati mänguruumi ka inimestele ja kultuurile.

Üksikasjalikumalt Ok