Raudselt ja teraselt

BLRT Fond toetab nelja inseneri hariduskäiku

Neli erinevates ülikoolides õppivat Eesti inseneri saavad BLRT Fondi stipendiumi.

Eesti Rahvuskultuuri Fondi korraldatava iga-aastase stipendiumi väljaandmise konkursi raames laekus BLRT Fondi halduskogule 18 taotlust. Halduskogu otsustas eraldada soovitud toetust neljale insenerile.

„Nii Eesti tööstusele kui ka majandusele tervikuna on hädavajalik, et Eesti edukate inimeste seas oleks andekaid insenere nii palju kui võimalik. Loodame, et meie fondi toel nende nimekiri täieneb veel nelja silmapaistva spetsialisti võrra,“ kommenteeris otsust BLRT Fondi halduskogu esimees Mark Berman.

Oma otsuse langetamisel lähtus BLRT Fondi halduskogu mitmetest kriteeriumitest. Arvestati akadeemilist edukust: “Soovides pühenduda valitud erialale, võtan aktiivselt osa rahvusvahelistest teaduskonverentsidest, et olla kursis kõige uuemate trendidega oma erialal ning tutvustada ja saada tagasisidet oma teadusartiklite kohta,“ rääkis enda kohta stipendiaat Tanel Aruväli, TTÜ masinaehituse instituudi doktorant.

Arvesse võeti ka inimese pühendumust valitud erialale: „Lisaks õpingutele täiustan oma teadmisi laevaehituse ning sellega seonduva tarkvara ja projekteerimise valdkonnas. Võttes arvesse kogemusi ja õpinguid, seon enda tulevikku tööga laevaehitustehases,” väitis stipendiaat Veljo Sepp, Tallinna Tehnikakõrgkooli masinaehituse bakalaureus. „Olen valitud erialaga rahul - töötan kolmandat aastat insenerina valukojas. Selleks, et saavutada veelgi enamat, jätkan õpinguid erialal, mis on suures osas seotud minu tööga - tootearendus ja tootmistehnika,“ tutvustas ennast stipendiaat Marthin Strazev, TTÜ masinaehituse instituudi magistrant.

Halduskogu pidas oluliseks toetada ka juba kogenud spetsialisti õpinguid: „Alates 2001. aastast olen tasapisi tõstnud oma keevitaja kvalifikatsiooni. Kui kõrgem kvalifikatsioonijärk oli käes, sain aru, et saadud oskusi peab ka teoreetiliselt arendama.Praegu ma töötan ja samal ajal õpin keevitusinseneri erialal,“ selgitas Vadim Averjanov, Sankt-Peterburi riikliku polütehnilise ülikooli 5. kursuse üliõpilane.

Stipendiumite kogusumma on 8 000 eurot.

BLRT Fond asutati 2012. aastal tööstuskontserni BLRT Grupp poolt. Fond on SA Eesti Rahvuskultuuri Fondi (ERKF) osa ning toetab andekaid noori kõrghariduse omandamisel. Sellel aastal võttis fond vastu taotlusi üliõpilastelt, kes õpivad masinaehituse, laevaremondi, laevaehituse, valutööstuse, keevituse, avameretööstuse või tootmise arendamise erialal. Fondi halduskogusse kuuluvad Raivo Vare, Indrek Neivelt, Anvar Samost, Mark Berman, Katja Ljubobratets.